Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Κοινωνική οικονομία και στα σκουπίδια;

«Είναι βέβαιο πως στη Δυτική Αττική μπορεί με την κατάλληλη στήριξη να αναπτυχθεί η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία -σε τομείς όπως π.χ. η διαχείριση των απορριμμάτων και η κυκλική οικονομία, που συνδέεται ευθέως με την πρότασή μας για τα απορρίμματα-, προσφέροντας αξιοπρεπή εργασία και κοινωνικό όφελος…» είναι η ιδέα του αντιπεριφερειάρχη Γ. Βασιλείου, την οποία κατέθεσε σε ενημερωτική συνάντηση φορέων της περιοχής με τον ειδικό γραμματέα Κ.ΑΛ.Ο.

«Αυτή είναι η πρόκληση: πώς βοηθάς ομάδες του πληθυσμού που έχουν μια τεχνογνωσία, όπως είναι οι Τσιγγάνοι, που παραδοσιακά ασχολούνται με την ανακύκλωση υλικών, να μετασχηματίσουν τη δράση τους εξασφαλίζοντας απασχόληση και ευρύτερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη, καθώς μπαίνουν οι προϋποθέσεις περιορισμού της σχετικής παραβατικότητας…» μας λέει ο κ. Μπουρίκος.
Επιπλέον, η αποκεντρωμένη δομή υποστήριξης και προώθησης της κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας απαντά και σε ενδοπεριφερειακές ανισότητες:
«Ενας κεντρικός μηχανισμός έχει ανύπαρκτη προσβασιμότητα για τον Τσιγγάνο που μένει στα Ανω Λιόσια, τον παλιννοστούντα που μένει στον Ασπρόπυργο, τον μακροχρόνια άνεργο που ζει στα Μέγαρα…», λόγος για τον οποίο παρόμοιοι μηχανισμοί προβλέπεται να δημιουργηθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Οσο για ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν στην κατεύθυνση της κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας;
Πέρα από το κοινωνικό φροντιστήριο και τη συνεταιριστική επιχείρηση από Ρομά για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν σκέψεις από άνεργες γυναίκες για τη δημιουργία κοινωνικού εστιατορίου για την εστίαση ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, αλλά και για συγκρότηση ομάδας παροχής στήριξης στο σπίτι σε ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες και άλλες δυσκολίες.
Επίσης υπάρχουν σκέψεις για έναν παραγωγικό συνεταιρισμό κοινωνικού σκοπού για την παραγωγή χειροποίητων παιχνιδιών, υφαντών και διακοσμητικών από μια ομάδα που κατασκευάζει εργόχειρα και τεχνουργήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου